2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

 TORTAS NAPOLEONAS
torto lakštai :

500 gr. sviesto
250 gr. grietinės
700 gr. miltų
truputį druskos
1 v.š. degtinės (aš pyliau Amareto)

kremas :

500-600 ml. pieno
250-300 gr. cukraus
350 gr. sviesto
120 gr.  miltų
2 tryniai
1 citrinos žievelė
1 v.š romo arba brendžio (aš pyliau Amareto)

lakštai:
Miltus išberti ant stalo, sudėti supjaustyta gabaliukais sviestą ir druską. Dviem peiliais kantriai kapoti, kol sviestas susimaišys su miltais ir susidarys smulkūs grūdeliai (kas neturi tiek kantrybės, gali tai daryti ir rankom, svarbiausia kad neliktu dideliu sviesto gabaliukų). Tada sudėti grietinę ir supilti degtinę. Rankomis minkyti tešlą, tol kol nelips prie rankų. Tešlą padalinti į lygias 7 dalys. Tas 7 dalis įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 2 val. Tada imti po vieną dalį ir kočioti maždaug 4-5 mm. pločio lakštą ant kepimo popieriaus. Paimti (kokio norit didumo torto) lėkštę apversti  ir apibrėžti lakštą. Blyno likučių nenuimkit, jie iškeps kartu ir bus trupiniai tortui. lakštą subadyti šakute, kad kepant neiškiltų.   
 



maždaug taip :)







Orkaitę įkaitinti iki 200 C, kepti apie 10 min. kol gražiai apskrus. Iškepę jie labai trapūs - atsargiai.

kremas :

Kremui reikės dviejų puodų. Viename užkaisti pieną su cukrumi, kitame sviestą. Sviestą ištirpiname ant silpnos ugnies ir tada supilam miltus, dar kelias minutes pakaitiname nuolat maišydami. Pieną su cukrumi kaitinam iki užvirimo (užvirti nelaidžiam). Karštą pieną supilti plona srovele į sviestą ir kaitinant nuolat maišyti iki tol kol kremas sutirštės. Puodą su kremu nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti maždaug 10-15 min. Tada į kremą įmaišyti  trynius, įtarkuoti citrinos žievelę ir supilti 1 v.š. romo (arba kokio kito jums patinkančio gėrimo) . Viską gerai išmaišyti ir palikti atvėsti iki kambario temperatūros.

torto surinkimas :

Imti po lakštą ir tepti kremu. Taip visus 7 lakštus. Likusiu kremu aptepti visą tortą. Iškepusius tešlos kraštus sutrinti arba permalti mėsos malimo mašinėle ir tais trupiniais apibarstyti visą tortą.
Tortą geriausiai valgyti po paros.


P.S. Torto lakštus aš kočiojau truputi plonesnius, maždaug 3-4 mm., man gavosi 10 lakštų.  Tortu-kas tikrai labai skanus. Beje, vieną ar du torto sluoksnius galima pertepti kokia nors rūgščia uogiene. Kadangi tikras  Napoleonas nepuošiamas,  aš nusprendžiau vaikams padaryti šventę ir leidau sau žaismingai papuošti. Figūrėlėms ir snaigėms naudojau aisingą, sniegui cukraus pudrą ir truputį maistinių blizgučių. 

šaltinis: cukrinės svajonės 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą