2013 m. rugsėjo 5 d., ketvirtadienis

NAMINĖ DUONA BE MIELIŲ


JUODA NAMINĖ DUONA (be mielių)

Na štai, išmokau ir duoną išsikepti :-).  Pabandžiau ir gavosi.... Duona labai skani, o svarbiausiai sveika, be jokių nereikalingų priedų.

Visų pirma reikia pasigaminti raugą:
RAUGAS:
1 Stiklinė pilno grūdo ruginių miltų.
1 Stiklinė kambario temperatūros vandens.

Miltus sumaišyti su vandeniu. Maišyti šaukštu iki grietinės tirštumo masės. Tirštumą galima reguliuoti įpilant vandens. Gautą masę uždengti drobe arba plona maistine plėvele ir padėti šiltai (apie 25C)  rūgti 72 val.(3 parom). Šiltai stovinčią raugo masę kiekvieną dieną lengvai pamaišyti. Gerai išrūgusi masė suskystėja, joje susiformuoja burbuliukai, jaučiamas švelnus raugo kvapas.

Kai jau turim raugą, galime pradėti duonos kepimo procesą :-)
 mums reikės  :
raugo
850 gr.viso grūdo ruginių miltų
300 gr.viso grūdo kvietinių miltų
1 litro drungno vandens
1 a.š. druskos
1/3 stikl. cukraus
2 v.š. medaus
1/3 stikl. kmynų
saulegrąžų, ar kitokių ingridientų pagal skonį


Į bliudą supilam 600 gr. ruginių miltų, sudedam raugą ir įpilam 1 litrą drungno vandens. Viską labai gerai išmaišome, uždengiam drobe ( aš dengiu su kelis kartus perlenkta marlę) ir pastatome šiltai šešioms valandoms. (aš įpilu i puodą vandens , truputi pašildau ant dujinės ir įstatau bliudą su raugu. Vanduo neturi būti karštas, maždaug 30-35 C). Po 6 val. raugas turėtu suskystėti ir pasirodyti burbuliukai. Taigi, po šešių valandų į duonos masę suberiam maždaug 250 gr. ruginių miltų ir 300 gr. viso grūdo kvietinių miltų. Įdedam 1 arb. šaukštelį druskos, 1/3 st. cukraus ir 2 valg. š. medaus. (cukrų, medų ir druską galit reguliuoti pagal savo skonį ). Viską labai gerai išmaišom. ( maišyti geriausiai būtų su mikseriu skirtu kietesniai tešlai minkyti, nes tešla labai limpa prie rankų).  Išmaišytos tešlos atidedam maždaug stiklinę, sandariai uždarom ir padedam į šaldytuvą. tai bus raugas sekančiam kartui, kai norėsit dar duonytės išsikepti :-). Į tešlą dedam 1/3 stiklinės kmynų, jeigu norit galit pridėti saulėgrąžų, moliūgų sėklų ar džiovintų vaisių, žodžiu to ką jus mėgstat.
paimkit dvi nedideles formeles (aš kepu 20 cm. skersmens tortų formose), ištepkite negausiai aliejumi sudėkite duonos masę į jas ir vėl uždengę pastatykite šiltai 2 val.
Orkaitę įkaitinam iki 250 C temperatūros dedam duonos masę ir kepam apie 10-12 min. kad susiformuotu pluta, paskui temperatūrą sumažinam iki 180 C , duonytę subadom su mediniu dantų krapštuku, kad bekildama ji nesutrūkinėtu. ir kepam apie 50-55 min. Duona turi atšokti nuo formos kraštų.
 Baigus kepti, duona išimame ir kol karšta plutą apšlakstome vandeniu, kad pluta suminkštėtu, uždengiam drobiniu rankšluostėliu ir paliekam atvėsti.

p.s   Jeigu jums pirmą kartą nesigavo nenuliaiskite rankų, kitą kartą butinai gausis. Bandykite, eksperimentuokite ir tikrai pasiseks :-)     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą